Al treilea val din abordarea cognitiv-comportamentală a sănătății mentale are la baza principiile budiste, adaptate la cultura occidentală, științifică. Numeroase studii au demonstrat că exercițiile de mindfulness, repetate cu consecvență, pe termen lung, cresc concentrarea, limpezesc mintea și reduc anxietatea. Mindfulness presupune, printre altele, atenția la detalii, acceptarea și observarea realității din jurul nostru fără judecată.
Ne uităm la mâncarea din fața noastră și o descriem: ce culori are, ce miros are, ce textură are. O mestecăm încet și simțim textura, gustul, felul în care o înghițim. Ați observat că descriem, nu judecăm? Spunem cartofii sunt galbeni, rumeniți, miros a mirodenii, nu spunem dacă ne plac sau nu, nu spunem dacă ne place culoare, mirosul. Doar îi descriem.
La început ni se va părea ca fiind ceva greu de realizat, să ne abținem de la a judeca, dar treptat vom descoperii liniștea care însoțește descrierea evenimentelor așa cum sunt ele, cu acceptare și cu deschidere.
Vom redescoperii mâncarea preferată altfel, fără a o înfuleca, în grabă. Ci ne vom putea bucura de ea, de ce senzații aduce și vom realiza cu ajutorul acestui exercițiu, un moment de pauză de la agitația zilnică.
autor: Doris Pop

One thought on “Exercițiu mindfulness – savurarea mâncării”