Așa cum a notat și Tate și colab. (2015), stresul manageriabil este unul dintre factorii de mediu la care care deși ne pricepem și reușim ușor să îl ne acomodăm la el. Este tip de coping ne ajută să ne întărim reziliența pentru alte tipuri, mai dificile de stress.
Altfel spus, stresul pe care îl putem controla ușor și rezolva este acela pe care când îl întâlnim ne gândim că este în intervalul de dificultate pe care noi îl putem depăși cu bine. De exemplu, în copilărie am ajutat mereu la spălatul vaselor, iar ca adult, acesta nu este un stres copleșitor, ci unul pe care știm că îl putem rezolva. Dacă în adolescență am dezvoltat competențe de relaționare armonioasă și menținere a prieteniilor, ca adult le vom percepe ca stres manageriabil.
Spre deosebire de stresul pozitiv, există și cel denumit detrimental, negativ, care se află în afara intervalul a ce considerăm și știm că putem să rezolvăm. Acest stres este mai greu de depăși, uneori având efecte destul de severe. Se mai spune că este un stresor în afara ferestrei de situații care ne lasă să rămânem stabili emoțional. De exemplu, în funcție de pragurile cuiva putem să ne referim la prima zi de școală pentru copiii care nu au fost la grădiniță, mutarea în alt oraș, achiziția unei mașini.
autor: Doris Pop
referința: Nurturing resilience by Kathy Kain
Tate, E. B., Spruijt-Metz, D., Pickering, T. A., & Pentz, M. A. (2015). Two facets of stress and indirect effects on child diet through emotion-driven eating. Eating behaviors, 18, 84-90.
